Zorg en ondersteuning

Uw gezondheid is uw grootste goed. Daar wilt u goed voor zorgen. Maar soms lukt u dat niet alleen. Bijvoorbeeld omdat u (chronisch) ziek bent, hulpbehoevend wordt, een beperking heeft of psychische bijstand nodig heeft. Als het om uw gezondheid gaat, is het belangrijk dat u snel de juiste ondersteuning krijgt. Daarvoor kunt u bij Bestwijzer terecht.

Hieronder kunt u kiezen uit situaties waar u hulp bij zoekt. Staat uw (hulp)vraag er niet bij? Wellicht kunnen wij u toch helpen. Neem contact op met Bestwijzer via telefoon of e-mail. U bent ook altijd welkom, tijdens openingstijden, bij Bestwijzer.

Ik heb zorg aan huis nodig

Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij, ook al wordt u wat ouder of heeft u een beperking. Hiervoor kunt u hulp krijgen. Bijvoorbeeld om in uw eigen huis te blijven wonen.

Zorgdiensten aan huis

Lukt het niet om zelf uw eten klaar te maken? Heeft u bijvoorbeeld een maaltijdservice nodig? Of u heeft hulp nodig bij het aankleden en wassen. Er zijn veel verschillende zorgdiensten aan huis. U vindt hierover meer informatie op de sociale kaart. U kunt ook contact opnemen met het infopunt van LEV Best.

Ik heb hulp bij het huishouden nodig

Kunt u steeds meer huishoudelijke taken niet meer zelf uitvoeren? En heeft u ook geen huisgenoten of mantelzorgers die u kunnen helpen? Neem voor meer informatie contact op het infopunt van LEV Best. Samen met u kijken zij naar een oplossing. Indien nodig verwijzen zij u door naar de gemeente.

Ik ben bang om te vallen

De kans op vallen neemt toe naarmate u ouder wordt. Een goede balans kan dit voorkomen en werkt positief door op uw welzijn en gezondheid. Daarom is er in Best de cursus ‘Blijf in Balans’. Deze cursus is bedoeld voor mensen die problemen hebben met het evenwicht en/of meer moeite met het lopen krijgen. U krijgt begeleiding van een ergotherapeut en ook een diëtist en podotherapeut zijn betrokken. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op het infopunt van LEV Best.

Hoe kan ik snel om hulp vragen in een noodsituatie?

Personenalarmering is een alarmeringssysteem om bij nood hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld als u in huis bent gevallen of u zich plotseling niet goed voelt. U kunt dag en nacht een meldpost waarschuwen. Heeft u personenalarmering nodig? Neem voor meer informatie contact op het infopunt van LEV Best.

Ik zoek informatie en steun voor mantelzorgers

Dag in dag uit voor een naaste zorgen, naast de zorg voor het huishouden, werk, kinderen  kan zwaar zijn. Het is belangrijk dat mantelzorgers een goede balans houden tussen zorg en andere taken en niet overbelast raken. Er is daarom verschillend aanbod voor mantelzorgers in Best.

Steunpunt Mantelzorg

Zorgt u voor een familielid, vriend(in), kennis of buur met een chronische ziekte, een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of psychiatrische problematiek? Dan bent u mantelzorger en kunt u voor advies en ondersteuning bij het Steunpunt Mantelzorg van LEV Best terecht. Bijvoorbeeld voor informatie over het aanbod respijtzorg of de inzet van een mantelzorgmakelaar. Maar ook lotgenotencontact via de inloop voor mantelzorgers. LEV Best verzorgt ook (waarderings-)activiteiten of biedt gewoon een luisterend oor. Meer informatie vindt u op hun site. U kunt daar ook de Wegwijzer mantelzorg bekijken of u aanmelden voor de nieuwsbrief.

Stichting Vrijwillige Mantelzorg

U geeft uw zware taak als mantelzorger misschien niet graag uit handen. Toch is het belangrijk om af en toe een paar uurtjes voor uzelf te hebben. Stichting Vrijwillige Mantelzorg kan hulp bieden. De vrijwilligers van de stichting Vrijwillige Mantelzorg zijn speciaal opgeleid en gecertificeerd om een ochtend of middag in de week uw taak over te nemen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de stichting.

Mantelzorgcompliment

De gemeente waardeert haar mantelzorgers jaarlijks met het mantelzorgcompliment. Voor meer informatie en het aanvragen van het compliment kunt u terecht op de website van LEV Best.

Ik moet ergens naar toe, maar ik heb geen vervoer

Kunt u niet (ver) lopen, fietsen of autorijden maar wilt u wel graag ergens heen? Best heeft een goed Openbaar Vervoer (OV) netwerk van treinen en (buurt)bussen. Daarnaast zijn er verschillende diensten en voorzieningen die een uitkomst kunnen bieden.

Rolstoelpool

U wilt een dagje uit met vrienden of familie, maar bent niet zo goed ter been. Op zo’n dag is een rolstoel heel erg handig. Het is voor inwoners van Best mogelijk om voor maximaal één week gratis een rolstoel te lenen (PDF, 173.2 kB). Bij Archipel Kanidas staan rolstoelen klaar! Neem contact op met Archipel Kanidas. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij het infopunt van LEV Best.

(Aangepast) vervoermiddel

Kunt u zich door beperkingen voor korte afstanden niet te voet of met de fiets verplaatsen? Kijk of u uw eigen vervoermiddel (zoals een auto of een fiets) kunt aanpassen. Is dit niet mogelijk? Dan kan een ander vervoermiddel een oplossing bieden. Neem voor meer informatie contact op het infopunt van LEV Best. Indien nodig verwijzen zij u door naar de gemeente.

Vervoersdiensten

Kunt u zich door beperkingen niet op (middel)lange afstand met de fiets, het openbaar vervoer of de auto verplaatsen. En kunt u niet altijd hulp krijgen van familie, buren of kennissen? Mogelijk kunt u dan gebruiken maken van de Algemene Hulpdienst. Zij bieden vervoer onder begeleiding aan. U betaalt hiervoor een kleine vergoeding. Bekijk de website van de Algemene Hulpdienst hier.

Is uw vervoersvraag hier niet meer opgelost? Mogelijk komt u in aanmerking voor het vervoer met Taxbus. Daarmee reist u t/m 25 kilometer van uw woonplaats. Neem voor meer informatie contact op het infopunt van LEV Best. Indien nodig verwijzen zij u door naar de gemeente. Voor sociaal recreatieve uitstapjes buiten de regio kunt u terecht bij Valys. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een Valys pas op de website van Valys. Of neem contact op met het infopunt van LEV Best.

Ik heb hulp nodig vanwege dementie

Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

Ik wil informatie en lotgenotencontact

In deze folder (PDF, 137.0 kB) (PDF) kunt u lezen welke tien signalen aangeven dat er sprake van dementie kan zijn. Herkent u deze signalen bij uzelf of bij iemand uit uw omgeving en/ of maakt u zich zorgen, raadpleeg dan uw huisarts. Voor meer informatie neem contact op met het infopunt van LEV Best.

Bijeenkomsten Alzheimer Café

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Elke derde woensdag van de maand is er een bijeenkomst voor voorlichting, informatie en lotgenotencontact rondom een bepaald thema. U kunt deze bijeenkomst ook online volgen. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Cursus Dementie en Nu voor mantelzorgers

Stichting Ontmoetingen Dementie organiseert de cursus Dementie en Nu voor mantelzorgers van mensen met dementie. Het leert hen omgaan met de verschillende situaties waar ze tegenaan lopen wanneer bij iemand in hun naaste omgeving de diagnose dementie wordt gesteld. Benieuwd naar wat zij nog meer doen? Neem dan een kijkje op hun website.

Word dementievriendelijk

Het Platform Dementie Best zet zich in voor een dementievriendelijk Best. Lees hier meer over welke organisaties zijn aangesloten.

Een van de deelnemende organisaties is Samen dementievriendelijk. Zij bieden (online) trainingen aan om mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Op hun site kun je een training doen of aanvragen.

Ik wil me aansluiten bij een zelfhulpgroep

Een manier om ondersteuning te krijgen in het omgaan met je ziekte, probleem of ervaring is praten met lotgenoten. Deze vorm van ondersteuning noemen we zelfhulp. Bij zelfhulp helpen en steunen lotgenoten elkaar door ervaringen uit te wisselen. Neem voor meer informatie contact op met het Zelfhulpnetwerk.

Hulp nodig bij het gesprek?

Heeft u een gesprek voor ondersteuning? Dan is het goed om samen met iemand naar het gesprek te komen om uw situatie uit te kunnen leggen. Iemand die u vertrouwt en uw situatie goed kent. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of mantelzorger. U kunt ook kosteloos gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Sluit het menu