Zorg en ondersteuning

Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij. Ook al wordt u wat ouder of heeft u een beperking. Hiervoor kunt u hulp krijgen. Hieronder vindt u advies en hulp bij het regelen van zorg en ondersteuning.

Staat uw (hulp)vraag er niet bij? Wellicht kunnen wij u toch helpen. Neem contact op met Bestwijzer via telefoon of e-mail. U bent ook altijd welkom, tijdens openingstijden, op onze locatie aan de Zonnewende 173.

Zorg aan huis

Heeft u bijvoorbeeld een maaltijdservice nodig? Of … Er zijn veel verschillende zorgdiensten aan huis. U vindt hierover meer informatie op de sociale kaart.

Huishoudelijke ondersteuning

Kunt u steeds meer huishoudelijke taken niet meer zelf uitvoeren? En heeft u ook geen huisgenoten of mantelzorgers die u kunnen helpen? Dan kunt u huishoudelijke ondersteuning aanvragen. 

Dementie

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking neemt het aantal mensen met dementie steeds verder toe.

Vergeetachtigheid of verwardheid hoeft niet altijd dementie te betekenen. In deze folder (PDF) kunt u lezen welke tien signalen aangeven dat er sprake van dementie kan zijn.

Mantelzorg

Dag in dag uit voor een naaste zorgen, naast de zorg voor het huishouden, werk, kinderen etc. kan zwaar zijn. Het is belangrijk dat mantelzorgers een goede balans houden tussen zorg en andere taken en niet overbelast raken. Er is daarom verschillend aanbod voor mantelzorgers in Best.

Stichting Vrijwillige Mantelzorg

U geeft uw zware taak als mantelzorger misschien niet graag uit handen. Toch is het belangrijk om af en toe een paar uurtjes voor uzelf te hebben. Stichting Vrijwillige Mantelzorg kan hulp bieden. De vrijwilligers van de stichting Vrijwillige Mantelzorg zijn speciaal opgeleid en gecertificeerd om een ochtend of middag in de week uw taak over te nemen.

Mantelondersteuning- en waardering

Zorgt u voor een familielid, vriend(in), kennis of buur met een chronische ziekte, een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of psychiatrische problematiek? Dan bent u mantelzorger en kunt u voor advies en ondersteuning bij LEV Best terecht. Bijvoorbeeld voor informatie over het aanbod respijtzorg of de inzet van een mantelzorgmakelaar. 

Maar ook lotgenotencontact via de inloop voor mantelzorgers. Lev Best verzorgt ook mantelzorgwaardering, in de vorm van activiteiten en het jaarlijkse mantelzorgcompliment. Op de website van Lev Best vindt u hierover alle informatie. U kunt ook de Wegwijzer mantelzorg bekijken of u aanmelden voor de nieuwsbrief.

Begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf

Het kan zijn dat iemand begeleiding nodig heeft bij het organiseren van het dagelijks leven. Of voor het oefenen van bepaalde vaardigheden of het aanbrengen van structuur in de dag. Dat kan met individuele begeleiding of dagbesteding. Dit zijn Wmo maatwerkvoorzieningen

Soms is het nodig dat kortdurend verblijf wordt ingezet om de mantelzorg tijdelijk te ontlasten of opname te voorkomen. Bijvoorbeeld bij  iemand met dementie. De persoon verblijft dan tijdelijk in een instelling. Kortdurend verblijf is een Wmo maatwerkvoorziening. 

Vervoersvoorzieningen

Veel mensen hebben een eigen auto. De gemeente heeft ook een goed Openbaar Vervoer (OV) netwerk. Kunt u niet (ver) lopen, fietsen of autorijden maar wilt u wel graag ergens heen? Er zijn in Best verschillende diensten en voorzieningen die in dat geval een uitkomst kunnen bieden.

De Algemene Hulpdienst

Heeft u een lichamelijk- en of sociale beperking waardoor u niet in staat bent om zelf auto te rijden? En kunt u niet altijd hulp krijgen van familie, buren of kennissen? Dan kunt u aankloppen bij de Algemene Hulpdienst. Zij bieden vervoer onder begeleiding aan. U betaalt hiervoor een kleine vergoeding. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Algemene Hulpdienst.

Vervoersvoorzieningen/hulpmiddelen

Kunt u zich door beperkingen voor korte afstanden niet te voet of met de fiets verplaatsen? Dan kunt u bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een scootmobiel of driewielfiets. Dit is een Wmo Maatwerkvoorziening

Collectief vraagafhankelijk vervoer (CVV) ‘Taxbus’

Kunt u zich door beperkingen niet op (middel)lange afstand met de fiets, het openbaar vervoer of de auto verplaatsen. Dan kunt u in aanmerkingen komen voor het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer ofwel Taxbus. Dit is een Wmo maatwerkvoorziening. Meer informatie hierover vindt u via de website van de gemeente of  de Taxbus-folder.

Sluit het menu