Trefpunt NAH bestaat vijf jaar en breidt uit

Maandag 20 maart 2023

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant organiseert in Best een zelfhulpgroep voor volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun partners. Vanwege succes en toenemende behoefte wordt Trefpunt NAH voortaan twee keer per maand aangeboden. De begeleiding is in handen van ervaringsdeskundigen Dik Bakker en Jeannette Heijting. Beiden hebben zelf al langere tijd NAH en flinke stappen gezet in hun verwerkingsproces.

Niet-aangeboren hersenletsel kan ontstaan door een beroerte, een hersentumor, een ziekte of langdurig zuurstoftekort. Het kan ook het gevolg zijn van een ongeval of geweld. Er is niet één hersenletsel gelijk aan het andere, voor iedereen zijn de gevolgen verschillend.

Breuk in de levenslijn
Het belangrijkste kenmerk van NAH is ‘de breuk in de levenslijn’. Het leven is niet meer zoals vóór het hersenletsel. Naast zichtbare gevolgen, zoals verlamming of spraakproblemen, zijn er ook veel onzichtbare gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn: vermoeidheid, verhoogde prikkelgevoeligheid, geheugen- en concentratieproblemen, verandering in karakter en gedrag en problemen met begrip en gebruik van taal (afasie). NAH is een chronische aandoening, je moet leren leven met de beperkingen. Ook de naasten moeten leren omgaan met een veranderde persoon en een veranderd leven. Hersenletsel heb je nooit alleen.

Herkenning, erkenning en begrip
Vooral de onzichtbare gevolgen van hersenletsel zijn nog te weinig bekend. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel stuiten dan ook vaak op onbegrip. Bij Trefpunt NAH heb je aan een half woord genoeg. Je kunt in een vertrouwde omgeving ervaringen delen en tips uitwisselen. Om elkaar te steunen en om van elkaar te leren. Je ervaart dat je niet de enige bent. Dat helpt, samen bereik je meer.

Waar en wanneer?
Trefpunt NAH vindt plaats in ’t Tejaterke, Max de Bossustraat 1. Iedere eerste dinsdagavond van de maand van 19.30 tot 21.30 uur en iedere derde dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Inloop is mogelijk vanaf een half uur voor aanvang. Deelname is gratis, er wordt alleen een kleine bijdrage gevraagd voor koffie en thee. Voor meer informatie en ook voor aanmelding kan contact worden opgenomen met het Zelfhulp Netwerk, tel. 040 – 211 83 28. Een e-mail sturen naar info@zelfhulpnetwerk.nl kan ook.

Sluit het menu