Meedoen en meehelpen

Best is een erg actieve gemeente. Er zijn veel organisaties en instellingen waar inwoners anderen kunnen ontmoeten of waar men samen met andere inwoners dingen onderneemt. Daarnaast is er voor jong en oud op allerlei fronten interessant en leuk vrijwilligerswerk te doen. Bestwijzer is daarvoor een mooi startpunt. U vindt er informatie over en vacatures voor vrijwilligerswerk en over mogelijkheden voor ondersteuning van vrijwilligers. Maar ook een uitgebreid overzicht van sociaal-maatschappelijke activiteiten in onze gemeente. Daarnaast biedt Bestwijzer onderdak aan een aantal vrijwilligersorganisaties..

Bij Bestwijzer kunt u informatie en advies krijgen over verschillende onderwerpen op het gebied van meedoen en meehelpen.

Waar vind ik informatie over vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is onbetaald werk dat u doet voor anderen of voor de samenleving.

Vrijwilligerspunt

Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk? Of bent u als bestuur van een vereniging of club op zoek naar vrijwilligers of heeft u vragen over vrijwilligersbeleid? Bij het Vrijwilligerspunt vindt u hier meer informatie over. Maar ook hoe u een vrijwilligersverzekering kunt aanvragen of workshops en trainingen kunt volgen.

Hoe kan ik helpen/hulp vragen?

Soms lopen mensen met een hulpvraag rond waar ze iemand bij nodig kunnen hebben. Ze spreken de taal niet, kampen met een psychische of lichamelijke beperking, komen er niet goed uit met hun administratie of zoeken simpelweg iemand om eens mee te praten.

Maatjesprojecten

Een maatje kan dan uitkomst bieden. Hierbij wordt een vrijwilliger gekoppeld aan een deelnemer. De persoon is gedurende langere tijd coach, mentor, buddy of maatje van mensen die een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. Ze gaan samen koffie drinken of wandelen, aan de slag met huiswerk, bellen met elkaar, oefenen de Nederlandse taal of praten over de opvoeding van kinderen. Ze kunnen ook helpen met de thuisadministratie. Er zijn verschillende maatjesprojecten in Best, zoals bijvoorbeeld Best(s)e Maatjes, MatchMentor, maar ook Taalmaatje van Stichting Samenspraak. Neem voor meer informatie contact op met het infopunt van LEV Best.

Elkaar helpen

Heb je hulp nodig? Of wil je juist graag wat doen? Elkaar helpen op PleinBest is het platform voor het aanbieden en vinden van vrijwilligerswerk en vraag en aanbod voor burgers, organisaties en/of verenigingen in de gemeente Best.

Ik wil graag mensen ontmoeten

In Best zijn verschillende mogelijkheden om andere inwoners te ontmoeten.

Buurtkamers

Zoals de Buurtkamer in Kadans of de Ontmoetingsruimte Leemkuilen. Als je je verbonden voelt met de mensen uit je buurt, de ander kent en soms een handje helpt, dan weet je: een goede buur is écht meer waard dan een verre vriend. Het infopunt van LEV Best helpt bij het verbinden van inwoners van Best.

Verschillende activiteiten

In Best zijn verschillende activiteiten voor senioren. Kijk hiervoor eens op de website van de KBO en de PVGE. Er zijn ook activiteiten met extra ondersteuning. Voorbeelden daarvan zijn Avondje-Uit, Carrousel en Best on Wheels. Ten slotte bestaan er activiteiten voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Daarvoor kunt u terecht bij Switch2Move en Memories. Voor meer informatie over activiteitenaanbod kunt u terecht bij het infopunt van LEV Best.

Ik ben nieuw in Nederland

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk helpt u om uw weg te vinden in Nederland. Vluchtelingenwerk biedt maatschappelijke begeleiding aan statushouders, die vanuit een asielzoekerscentrum een woning toegewezen krijgen in de gemeente. De medewerkers maken u wegwijs in de gemeente. Ze helpen u met het regelen van praktische zaken zodat u zich snel thuis voelt in uw nieuwe omgeving. Neem voor meer informatie contact op met het infopunt van LEV Best.

Moeite met de Nederlandse taal?

Meedoen in de Nederlandse samenleving is gemakkelijker als u de taal beheerst. Stichting SamenspraakBest helpt u bij het leren van de Nederlandse taal door u te koppelen aan een Taalcoach. Daarnaast is er ook Taalklas waar in groepsverband wordt gewerkt aan verbetering van de Nederlandse taal. Ook is er het Taalcafé van LEV Best. Een gezellige plek waar je kunt oefenen met het spreken van Nederlands én andere mensen ontmoet. Neem voor meer informatie contact op met het infopunt van LEV.

Ik heb moeite met lezen/schrijven, rekenen en online dingen regelen

In Best hebben ongeveer 3.200 mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. En vaak ook met omgaan met computers en internet. Taalhuis Best is er om u te ondersteunen. Met de hulp van een maatje kunt u hiermee actief aan de slag. Daarnaast organiseert het Taalhuis activiteiten en cursussen. De diensten en activiteiten die binnen het Taalhuis worden aangeboden, zijn gratis.

Tijdens het formulierenspreekuur van LEV Best kunt u hulp krijgen wanneer u moeite heeft met het invullen van (digitale) formulieren. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een uitkering.

Seniorweb Best helpt senioren in Best hun digitale vaardigheden te verbeteren. Seniorweb Best houdt hiervoor onder andere inloopspreekuren en geeft cursussen en workshops.

Op de website van Steffie worden de meeste moeilijke dingen makkelijk uitgelegd. Denk aan het coronavirus, Digi-D of een bezoek aan de huisarts.

Ik heb een laag inkomen en kan niet aan alles meedoen

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u via de Regeling Meedoen een vergoeding krijgen om mee te doen aan maatschappelijke activiteiten, zoals lidmaatschap van een (sport)club of de bibliotheek of een uitstapje. Meer informatie vindt u hier.

Sluit het menu