Geld, werk en inkomen

Let op!Geld maakt niet gelukkig, is een veelgehoorde uitdrukking. Maar geldproblemen kunnen iemand wel ongelukkig maken. Uw gezondheid en welzijn kunnen lijden onder financiële problemen. Daarom is het belangrijk dat u op tijd controle krijgt op uw geldzaken. Het is beslist geen schande om daarbij ondersteuning te vragen van deskundigen. Bij Bestwijzer kunt u in alle vertrouwen uw vragen en problemen op financieel gebied bespreken. Onze medewerkers kunnen u eventueel doorverwijzen naar de schuldhulpverlening. Daar kunt u met deskundige begeleiding uw geldzaken weer goed op de rit krijgen. 

Ook zijn er mogelijkheden om u te ondersteunen richting werk, dat kan betaald werk of onbetaald werk zijn. U kunt bij ons informeren. Waar nodig verwijzen wij u door naar de gemeente of andere partners.

Is uw inkomen te laag om goed te kunnen rondkomen? Dan kunt u via Bestwijzer kijken of u in aanmerking komt voor ondersteuning van de verschillende organisaties. Neem contact op met Bestwijzer via telefoon of e-mail. U bent ook altijd welkom, tijdens openingstijden, bij Bestwijzer.

Ik heb hulp nodig bij het zoeken naar werk

  • Vertel iedereen die u kent dat u werk zoekt. Veel mensen vinden een baan via iemand die ze kennen.
  • Kijk op de website Werk.nl (Deze link gaat naar een externe website). Dat is een website van UWV met vacatures en sollicitatietips (Deze link gaat naar een externe website) .
  • Kijk op vacaturesites. Maak ook een persoonlijk profiel aan met uw cv. Werkgevers kunnen dan zien wat u zoekt. U kunt ook een profiel aanmaken op het platform LinkedIn.
  • Zoek uit welk werk bij u past. Vul de vragen in op de website van het UWV.  Test uzelf voor het juiste werk. Of gebruik de website Beroepenvinder om te zien wat u wilt en kunt. U ziet meteen of er geschikt werk is.
  • Heeft u een uitkering? Overleg dan met de contactpersoon die over uw uitkering gaat.

Ik heb een uitkering en wil voor mezelf beginnen

Overleg eerst met de contactpersoon die over uw uitkering gaat. Een handige website is het Ondernemersplein (Deze link gaat naar een externe website). Hier vindt u veel informatie over het starten van een eigen bedrijf .

Heeft u geld nodig om uw bedrijf te beginnen? Misschien heeft u recht op een Bbz-uitkering. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente (Deze link gaat naar een externe website)

Of misschien kun u Parttime Ondernemen (PTO). Dat is speciaal voor mensen die bijstand ontvangen en met ondernemen geld kunnen verdienen, maar nog onvoldoende om helemaal zelfstandig te zijn.

Ik heb hulp nodig bij het invullen van belangrijke formulieren

Vindt u het moeilijk om uw geldzaken te regelen en wilt u schulden voorkomen? Lev Best (Deze link gaat naar een externe website) helpt u advies en hulp bij geldzaken, zoals het bijhouden van een administratie, het aanvragen van toeslagen en het betalen van belastingen.

Ik heb hulp nodig bij mijn administratie

Vraag of iemand uit uw familie of een van uw kennissen u helpt.

Op de website van het Nibud (Deze link gaat naar een externe website) staat een stappenplan voor het bijhouden van een administratie. En op de website Wijzer in geldzaken (Deze link gaat naar een externe website) vindt u een overzicht van online huishoudboekjes die u kunt gebruiken. Zo heeft u al uw geldzaken op één plek bij de hand.

U kunt voor hulp en advies ook terecht bij Lumens (Deze link gaat naar een externe website).

Ik heb hulp nodig bij mijn belastingaangifte

U kunt bij verschillende mensen terecht voor hulp bij uw aangifte:

  • Bel de Belastingtelefoon (Deze link gaat naar een externe website). Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. U legt uit wat er aan de hand is en u krijgt direct advies. Zo nodig krijgt u een afspraak. U krijgt dan een brief over de tijd, plaats en datum wanneer u wordt verwacht. In de checklist voor hulp bij aangifte staat welke gegevens u mee moet nemen naar uw afspraak.
  • Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
  • Vraag hulp van een vrijwilliger.

Verder kunt u, als u zelf uw formulier invult maar toch nog vragen hebt, in de maand maart terecht bij Cultuurspoor (Deze link gaat naar een externe website). Op de website leest u hoe en wanneer.

Ook kunt u in Best voor hulp bij de aangifte inkomstenbelasting terecht bij:

Rechtswinkel Best

Heeft u juridisch advies nodig? Rechtswinkel Best (Deze link gaat naar een externe website) verleent gratis juridische hulp aan iedereen in Best en omgeving.

Ondersteuning bij een laag inkomen

Ondersteuning in de uitgaven voor kinderen

Iedere ouder wil natuurlijk dat zijn of haar kinderen kunnen sporten of andere hobby’s kunnen doen. Maar wat als u dat geld niet kunt missen? Dan kunt u wellicht terecht bij Stichting Leergeld (Deze link gaat naar een externe website). Leergeld Best e.o is een vrijwilligersorganisatie, die zich richt op kinderen tussen de 0 en 18 jaar uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten om te voorkomen dat zij op sociaal vlak buitengesloten worden. Dit doet Leergeld door materiële of financiële ondersteuning te bieden.

Bijstandsuitkeringen

Heeft u een laag inkomen en komt u voor bijzondere kosten te staan? Dan kunt u soms een beroep doen op bijzondere bijstand (Deze link gaat naar een externe website). Bijzondere bijstand is niet bedoeld voor kosten die iedereen heeft. Het moet dus gaan om een bijzondere situatie.  Het moet ook noodzakelijk zijn dat u die kosten maakt. Bijvoorbeeld als u uw woonkosten (tijdelijk) niet kunt betalen, of als u kosten moet maken voor rechtsbijstand.

Heeft u geen werk en weinig geld om van te leven? Dan heeft u mogelijk recht op een uitkering op grond van de Participatiewet. (Deze link gaat naar een externe website) Hiermee kunt u in uw levensonderhoud voorzien tot u weer werk heeft.

Extra regelingen bij een laag inkomen

Wanneer u een laag inkomen heeft, kunt u via de gemeente gebruikmaken van verschillende regelingen. Denk aan een tegemoetkoming voor het eigen risico van zorgverzekering. In de folder ‘Uitkomen met inkomen (PDF, 1014.9 kB)’  vindt u een overzicht van alle regelingen waarvan u gebruik kunt maken.

Hulp bij schulden

U kunt zelf veel doen om schulden op te lossen of te voorkomen. Maar soms lukt het niet meer om zelf uit de schulden te komen. U kunt dan schuldhulpverlening krijgen. Lumens (Deze link gaat naar een externe website) kan u hierbij helpen.

Heeft u moeite met het betalen van facturen? Dan kan een medewerker van Lumens bij u langskomen. Door een samenwerking met woningstichtingen, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen, het waterschap en de gemeente Best (gemeentelijke belastingen), kan Lumens hulp bieden bij betalingsachterstanden. Lumens krijgt een seintje van deze organisaties en neemt zelf contact met u op.

Ik heb hulp nodig van de voedselbank

Heeft u korte of langere tijd moeite met rondkomen? Heeft u weinig of geen geld om boodschappen te doen? Dan kunt u misschien terecht bij de Voedselbank. Op de website van de Voedselbank (Deze link gaat naar een externe website) leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen. Wilt u in aanmerking komen voor een voedselpakket van de Voedselbank? Een aanvraag om in aanmerking te komen voor een voedselpakket moet altijd worden ingevuld door een medewerker van de voedselbank. Iedere 1ste donderdag van de maand is er van 10 tot 12 uur een vrijwilliger van de voedselbank Best aanwezig in Bestwijzer, Zonnewende 173.

De meeste intakegesprekken vinden plaats op de vrijdagochtenden tijdens de openingsuren van de voedselbank op het adres Sportlaan 10. Hiervoor dient een telefonische afspraak gemaakt te worden op één van de onderstaande telefoonnummers.
Voor telefonische informatie over aanmelden buiten de bezoekuren:
Jan van Loenhout T: 0499-311072 M: 06-46668025.
E-mailen kan natuurlijk ook: janvanloenhout@voedselbankbest.nl

Gratis cadeaubon van € 60 voor verduurzamen huurwoning

Huurt u? De gemeente Best biedt een manier om de energierekening betaalbaar te houden. En om uw huurhuis te verduurzamen. U kunt een gratis cadeaubon aanvragen voor energiebesparende producten. U kunt de cadeaubon met een waarde van € 60,- inwisselen voor bijvoorbeeld LED lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Wees er snel bij. De cadeaubonnen voor koopwoningen zijn allemaal vergeven. De cadeaubon is door alle huurders in Best aan te vragen. Ga voor het aanvragen en energiebesparende tips naar het Energieloket van de gemeente Best (Deze link gaat naar een externe website).

Cadeaubonnen tijdelijk alleen voor huurwoningen beschikbaar

Vanwege overweldigende belangstelling zijn de cadeaubonnen tijdelijk op voor koopwoningen. Het is wel mogelijk om op een wachtlijst te komen. U krijgt dan automatisch bericht als u aan de beurt bent. U kunt uzelf voor de wachtlijst aanmelden via het energieloket.

Energietoeslag voor lagere inkomens

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2022 een eenmalige energietoeslag ontvangen (maximaal 1.300 euro). Met dit extra geld van de gemeente kunnen zij (een deel van) de energiekosten betalen. U kunt de energietoeslag digitaal aanvragen. Wilt u hulp bij het aanvragen van energietoeslag? Maak dan een afspraak met Bestwijzer.

Meer informatie en aanvragen op website gemeente Best (Deze link gaat naar een externe website)

Hulp nodig bij het gesprek?

Heeft u een gesprek voor ondersteuning? Dan is het goed om samen met iemand naar het gesprek te komen om uw situatie uit te kunnen leggen. Iemand die u vertrouwt en uw situatie goed kent. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of mantelzorger. U kunt ook kosteloos gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Sluit het menu