Wonen en woonomgeving

Iedereen moet veilig en prettig kunnen wonen in Best. Dat betekent onder andere dat je veilig in een aangename buurt kan leven. En dat je als je een dagje ouder wordt of een beperking krijgt, zelfstandig kunt blijven wonen.

Hier vindt u advies en hulp bij het vinden en regelen van een huurwoning en juiste ondersteuning in en om het huis. U kunt hiermee zelf aan de slag om zelfstandig te blijven wonen. U kunt hierbij ook hulp vragen van vrienden, familie of een vrijwilliger. Soms moet u bij de gemeente een bepaalde voorziening aanvragen om zelfstandig te blijven wonen.

Staat uw (hulp)vraag er niet bij? Wellicht kunnen wij u toch helpen. Neem contact op met Bestwijzer via telefoon of e-mail. U bent ook altijd welkom, tijdens openingstijden, op onze locatie aan de Zonnewende 173.

Huren van een woning

Bent u op zoek naar een huurwoning? In Best zijn drie woningcorporaties actief. Dat zijn ‘thuis, Woonbedrijf en Wooninc. Kijk voor meer informatie op de sociale kaart.

Urgentie

Heeft u met spoed woonruimte nodig? Is er noodsituatie ontstaan, waardoor u niet meer in uw woning kunt blijven wonen?
Is het écht dringend en zijn er geen andere oplossingen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een urgentieverklaring voor een huurwoning. 

Voor het aanvragen van urgentie neemt u contact op met een van de woningcorporaties of gemeenten van het SGE. Welke corporatie of gemeente u kiest, maakt niet uit. Op de website van Wooniezie vindt u uitgebreide informatie over het aanvragen van urgentie

Woonvoorzieningen en woningaanpassingen

Heeft u moeite met traplopen? Of voelt u zich niet meer veilig bij het douchen of in bad gaan? Dan kunnen voorzieningen of aanpassingen u misschien helpen. Wacht niet te lang met maatregelen treffen om in uw woning te blijven wonen. In sommige gevallen maakt u aanspraak op een voorziening van de gemeente.

Woonvoorzieningen / hulpmiddelen in de woning

Woonvoorzieningen zijn hulpmiddelen in de woning, zoals een traplift. Veel woonvoorzieningen kunt u zelf aanschaffen bij onder andere de bouwmarkt zoals wandbeugels, verhoogde toiletpot, een thermostaatkraan of een losse douche-stoel.

Woningaanpassingen

Bij een woningaanpassing wordt iets aan uw huis veranderd. Bijvoorbeeld door het weghalen van drempels of het verbreden van deuren. Maar ook het aanbouwen van een slaapkamer beneden is een woningaanpassing. Het is afhankelijk van uw situatie of u dit zelf moet betalen of (gedeeltelijke) vergoeding via de gemeente mogelijk is.

Oppluspakket / opplusvoorziening

Voor huurders van 55 jaar en ouder of voor huurders jonger dan 55 jaar met een medische reden hebben woningcorporaties een Oppluspakket- of opplusvoorziening. Hierin zitten een aantal aanpassingen aan uw woning. Deze helpen u om langer zelfstandig te blijven wonen in uw vertrouwde huurwoning. Meer informatie hierover vindt u via de sociale kaart.

Buurtbemiddeling

De meeste mensen vinden het prettig wonen naast hun buren. Helaas is dit niet altijd het geval. De oorzaken hiervan kunnen uiteenlopen van kleine, dagelijkse irritaties tot een groot meningsverschil. In al deze situaties kunnen emoties het bemoeilijken om er samen uit te komen. Spanningen zijn te hoog opgelopen en zijn politie en/ of woningcorporatie of een andere instantie al ingeschakeld zonder het beoogde effect. Is dit het geval, dan kan het inschakelen van Buurtbemiddeling, als onafhankelijke partij uitkomst bieden.

Sluit het menu