Wonen en woonomgeving

Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in Best en hier aangenaam wonen. Dat houdt veel meer in dan een dak boven het hoofd. Het betekent ook dat men veilig in een aangename buurt kan leven. En dat men als men een dagje ouder wordt, ziek wordt of een handicap heeft zelfstandig kan blijven wonen.
Er bestaan veel verschillende regelingen en initiatieven die inwoners helpen om fijn te wonen in Best.

In Bestwijzer kunt u hierbij advies en hulp krijgen. Neem contact op met Bestwijzer via telefoon of e-mail. U bent ook altijd welkom, tijdens openingstijden, bij Bestwijzer..

Huren van een woning

Bent u op zoek naar een huurwoning? In Best zijn drie woningcorporaties actief. Dat zijn ‘thuis, Woonbedrijf en Wooninc

Ik heb snel een woning nodig

Heeft u met spoed woonruimte nodig? Is er een noodsituatie ontstaan, waardoor u niet meer in uw woning kunt blijven wonen? Is het écht dringend en zijn er geen andere oplossingen? Dan komt u misschien met voorrang in aanmerking voor een huurwoning. Om dit te krijgen, moet u urgentie aanvragen. U vindt hier informatie over het aanvragen van urgentie.

Prettig wonen in Best

Ik heb ruzie met mijn buren

Burenruzies komen helaas af en toe voor. Natuurlijk is het belangrijk om te proberen er samen uit te komen. Lukt dit niet? Dan kunt u hulp in roepen voor buurtbemiddeling via LEV Best. Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers. Ze helpen buren om weer met elkaar in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken.

Ik heb zorgen om mijn buren

Hinder of overlast kan veroorzaakt worden door buren met (psychische) problemen of een verslaving. Of denkt u dat uw buur eenzaam is? Maakt u zich zorgen om uw buren?
Probeer om samen te kijken of u kunt helpen. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op het infopunt van LEV Best. Of spreek de buurtcoach aan!

Ik heb een goed idee voor mijn wijk

Heeft u een goed idee voor uw buurt of wijk? Of is er een probleem dat u samen met de buurt wilt oppakken? Neem dan contact op met de buurtcoaches LEV Best. Zij denken graag met u mee.

Ik wil graag langer zelfstandig wonen in mijn (huur)woning

Heeft u moeite bij het traplopen? Of bijvoorbeeld bij het gebruik van de badkamer? Dan kan een woonvoorziening of -aanpassing uitkomst bieden. Lukt het aanpassen van uw woning u niet zelf? Vraag uw familie, vrienden of buren om hulp. Of schakel een vrijwilliger of vakmensen in. Als u uw woning huurt, zijn er regels voor wat u wel en niet mag aanpassen. Ook kan uw verhuurder u misschien helpen.

Klussendienst

Woont u zelfstandig en heeft u moeite met het zelf doen van een klusje? Zijn er weinig mensen in uw omgeving die u kunnen helpen? Heeft u niet de middelen om een bedrijf voor het klusje in te huren? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de vrijwilligers van de Klussendienst van LEV Best. Vooraf vindt er een intake plaats. U betaalt zelf de materiaalkosten.

Oppluspakket

Voor huurders van 55 jaar en ouder of voor huurders jonger dan 55 jaar met een medische reden hebben woningcorporaties een zogenoemd Oppluspakket- of opplusvoorziening. Hierin zitten een aantal aanpassingen aan uw woning. Deze helpen u om langer zelfstandig te blijven wonen in uw vertrouwde huurwoning. Kijk voor meer informatie eens op de site van uw woningcorporatie. Komt u hier niet uit. Neem dan contact op met het infopunt van LEV.

Woonvoorzieningen en aanpassingen

Veel woonvoorzieningen kunt u in de bouwmarkt kopen. Voorbeelden hiervan zijn wandbeugels, een verhoogde toiletpot, een thermostaatkraan of een losse douche-stoel. Heeft u andere woonvoorzieningen nodig, zoals een trap- of douchelift? Of is een bouwkundige aanpassing nodig? Neem voor meer informatie contact op het infopunt van LEV Best. Indien nodig verwijzen zij u door naar de gemeente.

Stimuleringslening

Bewoners van een eigen, bestaande woning in Best kunnen via de gemeente een stimuleringslening aanvragen om langer zelfstandig thuis wonen. Bijvoorbeeld door de slaapkamer en badkamer op de begane grond te maken, een verstelbaar keukenblok aan te brengen, deuren te verbreden, drempels te verwijderen of verlagen of het installeren van huiselijke elektronica. Op de website van de gemeente kunt u hiervoor een aanvraag doen. Daar vindt u ook meer informatie over de regeling.

Gratis cadeaubon van € 60 voor verduurzamen huurwoning

Huurt u? De gemeente Best biedt een manier om de energierekening betaalbaar te houden. En om uw huurhuis te verduurzamen. U kunt een gratis cadeaubon aanvragen voor energiebesparende producten. U kunt de cadeaubon met een waarde van € 60,- inwisselen voor bijvoorbeeld LED lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Wees er snel bij. De cadeaubonnen voor koopwoningen zijn allemaal vergeven. De cadeaubon is door alle huurders in Best aan te vragen. Ga voor het aanvragen en energiebesparende tips naar het Energieloket van de gemeente Best.

Cadeaubonnen tijdelijk alleen voor huurwoningen beschikbaar

Vanwege overweldigende belangstelling zijn de cadeaubonnen tijdelijk op voor koopwoningen. Het is wel mogelijk om op een wachtlijst te komen. U krijgt dan automatisch bericht als u aan de beurt bent. U kunt uzelf voor de wachtlijst aanmelden via het energieloket.

Energietoeslag voor lagere inkomens

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2022 een eenmalige energietoeslag ontvangen (maximaal 1.300 euro). Met dit extra geld van de gemeente kunnen zij (een deel van) de energiekosten betalen. U kunt de energietoeslag digitaal aanvragen. Wilt u hulp bij het aanvragen van energietoeslag? Maak dan een afspraak met Bestwijzer.

Meer informatie en aanvragen op website gemeente Best

Hulp nodig bij het gesprek?

Heeft u een gesprek voor ondersteuning? Dan is het goed om samen met iemand naar het gesprek te komen om uw situatie uit te kunnen leggen. Iemand die u vertrouwt en uw situatie goed kent. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of mantelzorger. U kunt ook kosteloos gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Sluit het menu