Maatjes slaan handen ineen

Geplaatst op zondag 27 mei 2018


Soms lopen mensen met problemen rond waardoor ze in een isolement terechtkomen. Ze kunnen onze snelle maatschappij niet bijbenen, spreken de taal niet of kampen met een psychische of lichamelijke beperking. Door allerlei oorzaken kan iemand – tegen zijn zin in – buiten de maatschappij komen te staan. Een maatje kan dan een uitkomst zijn.


Bij maatjesprojecten wordt een vrijwilliger 1-op-1 gekoppeld aan een deelnemer. De vrijwilliger is gedurende langere tijd coach, mentor, buddy of maatje van mensen die een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. Ze gaan samen koffie drinken of wandelen, aan de slag met huiswerk, de Nederlandse taal of de opvoeding van kinderen.

Bestwijzer
Onder de paraplu van Bestwijzer zijn 14 organisaties op een of andere manier betrokken of bezig met de inzet van maatjes. Allen onderschrijven het groeiend tekort aan deze inzet van informele zorg en hebben gemeend zich te organiseren in het zogeheten “ Platform maatjes”. Aangedreven door een stuurgroep zijn zij geruim een jaar bezig een instrument te ontwikkelen welke moet gaan voorzien in een gezamenlijke toegang  om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. We hebben deze samenwerking gedoopt onder de noemer “Best(s)e Maatjes”. Het initiatief is nog in de maak. Medio oktober/november willen we “Best(s)e Maatjes” lanceren.

Best(s)e Maatjes
Dat het zijn van een maatje wederkerend kan zijn zit verscholen in de naam ‘’Beste Maatjes!’’ Je hoeft niet écht beste vrienden te worden maar maatje zijn gebeurd in de basis vanuit een goede match. Dat wil zeggen dat we heel zorgvuldig kijken of de vrager en aanbieder goed bij elkaar passen en er zodoende een duurzame match gemaakt kan worden. –Het is voor beide partijen namelijk niet wenselijk dat er vroegtijdig gestopt moet worden met afspreken – Hierdoor zijn over het algemeen de maatjes trajecten erg gezellig en beleven beide partijen er plezier aan om af te spreken.

Ik wil maatje worden!
We kunnen er niet genoeg van hebben. Best(s)e Maatjes! Er zijn diverse soorten maatjes nodig met diverse mate van inzet, tijd, duur, kenmerken en complexiteit. Taalmaatjes, administratieve maatjes, trajectcoaches, maatjes voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, autisme, eenzame ouderen, dementerende ouderen, rolstoelmaatjes, fietsmaatjes, leuke dingen doen maatjes, wandelmaatjes en ga zo maar door. Wil je nu direct maatje worden?  Kijk dan even op de vacaturebank vrijwilligerswerk van WBO. Hier staat een uiteenlopend aanbod van mensen die een maatje zoeken.

Ik zoek een maatje!
Zoals je net hebt gelezen hoef je je helemaal niet te schamen om naar een maatje te vragen. Velen zijn je al voor geweest. schroom dus niet om contact met ons op te nemen. Wij nemen dan een korte intake met je af en zullen je helpen met het vinden van een Best(s)e Maatje. Je kan via het WBO infopunt in Bestwijzer een aanvraag hiervoor doen. Het infopunt is dagelijks geopend van 08:30 t/m 12:30uur, Locatie Zonnewende 173, 5683 AB Best, 0499 770110
Voor meer informatie omtrent Best(s)e Maatjes en/of deelname aan het platform maatjes kunt je contact opnemen met Richard Bekkers van WBO. r.bekkers@wbo.nl, 0499-745822.