Cursussen gericht op fitheid, balans en spierkracht

Geplaatst op maandag 5 september 2016


Welzijn Best Oirschot organiseert cursussen 'Blijfin Balans'. Dit doen zij in samenwerking met Oefentherapie Cesar Best - Oirschot, Ergotherapie Best - Oirschot en met subsidie van de gemeente. Het gaat om valpreventie. Het enthousiasme van de cursisten leidde tot het ontstaan van 'Soepel en in balans', een beweeggroep voor ouderen.

"Blijf in balans geeft informatie over oorzaken van verminderd evenwicht en hoe de kans op vallen kleiner te maken. Er worden ook testen en oefeningen gedaan.
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 2,5 uur. De kosten bedragen € 22,50. De cursus 'Soepel en in balans' is gericht op fitheid, in balans blijven en spierkracht ontwikkelen", legt Marion Vermeer van Oefentherapie Cesar uit. "Deelname bedraagt 50 euro voor tien lessen."

Tips

"Op de cursus valpreventie hebben wij enkele nuttige tips gekregen", zegt mevrouw Van Os. "Je moet bijvoorbeeld je bril heel goed schoonmaken en matten waar je over uit kunt glijden weghalen."
Lies Beljaars neemt elke week deel aan 'Soepel en in balans'. "Voor mij is stabiliteit belangrijk", zegt ze. "Door te oefenen hoop ik die zo goed mogelijk in de hand te houden."

Kring
Instructrice Marleen zet de deelnemers aan 'Soepel en in balans' in een kring. Al pratende met de cursisten doet ze allerlei oefeningen voor waarbij de spieren worden geactiveerd. Rondjes draaien met de schouders, voeten en benen bewegen, nekoefeningen, het hele bewegingsapparaat wordt onder handen genomen zonder dat er van echte belasting sprake is. Staande achter hun stoel moeten de cursisten op één been staan.
"Ik doe aan 'Soepel en in balans' mee, omdat ik artrose heb", zegt Annie van de Laar. "Thuis doe ik de oefeningen ook."
De lessen worden gegeven in Bestwijzer. Op 1 november start er een nieuwe cursus 'Blijf in balans'. Aanmelden voor beide cursussen kan via telefoonnummer 396979.

Foto: 20160819 Soepel in Balans 2.foto Theo Louwers