"Contact met lotgenoten is erg prettig"

Geplaatst op donderdag 28 april 2016


"Contact met lotgenoten is erg prettig"

Jan Zeeman bezoekt wekelijks de bijeenkomsten van de Kopgroep, een ontmoetingsgroep voor mensen met dementie. "Contact hebben met lotgenoten is erg prettig", vindt Jan. "We delen onze ervaringen, vangen elkaar op en uiten gevoelens en ideeën. Soms heb ik echter de pest in als het niet lukt."


"Naast het spreken met elkaar worden er ook bewegingsoefeningen gedaan", vertelt gespreksleider en psycholoog Erica Hoefnagels. "Deelnemers komen zo in contact met hun lichaam, waardoor praten vaak gemakkelijker gaat. Bovendien is het een goede afwisseling. Twee uur met elkaar praten is lang. Het doel van deelname aan de Kopgroep is de kwaliteit van leven te vergroten en mensen te ondersteunen bij het leren omgaan met de gevolgen van dementie.

Diagnose

Ruim vijf jaar geleden werd bij Jan Zeeman de diagnose dementie vastgesteld. "Jan is iemand die hield van discussiëren", vertelt echtgenote Lilian. "Nu gaat dat moeilijker en kost het meer tijd. Tijdens de bijeenkomsten van de Kopgroep is het spreektempo aangepast."
"Ik raak woorden kwijt", vult Jan aan. "En als ik dan het juiste woord heb gevonden, kan ik het soms niet uitspreken."

Programma

De deelnemers van de Kopgroep komen bij elkaar onder begeleiding van een psycholoog en een sociaal pedagogisch medewerker van Archipel. Erica Hoefnagels: "Er wordt gesproken over wat de ziekte betekent, hoe veranderingen worden ervaren en wat de gevolgen daarvan zijn voor het dagelijks leven. De deelnemers bepalen zelf over welke onderwerpen tijdens de Kopgroep gesproken wordt. De groep heeft een open karakter, wat betekent dat er geen tijdlimiet van deelname aan verbonden is. De groepsgrootte bestaat gemiddeld uit ongeveer acht mensen."

Aanmelden

Aanmelden voor de Kopgroep kan via de cliëntadviseurs van het Archipel Servicepunt (040-2646464). Dit kan ook via de huisarts, een zorgtrajectbegeleider of dagbestedingcoach van Archipel Kanidas.

Heeft u hulp nodig? Of wilt u leuke dingen ondernemen en andere mensen ontmoeten? In deze serie komen voorbeelden voorbij van allerlei voorzieningen en activiteiten in Best die u daarbij kunnen helpen. Of waar u zelf bij zou kunnen helpen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Bestwijzer.