"Het Taalcafé is voor mij heel belangrijk"

Geplaatst op dinsdag 29 maart 2016


Elke maandagmiddag gaat Jelena Sladic naar het Taalcafé in Bestwijzer. Ze praat er met vrouwen en mannen over allerlei onderwerpen. Doel is het goed leren van de Nederlandse taal. "Het Taalcafé is voor mij heel belangrijk. Ik kan geen gebruik maken van inburgeringscursussen omdat ik geen vluchteling ben. Als ik naar een school wil, moet ik veel geld betalen. Dat heb ik niet."

Op de middag van het bezoek bespreken de deelnemers allerlei soorten groenten, die op tafel liggen. Ook groenten in blik worden behandeld. "Hoe spreek je dit uit? Wat staat er op het blik? Hoe maak je een gerecht klaar?"
Vlatka Tadic, ruim 20 jaar in Nederland, komt net als Jelena uit voormalig Joegoslavië. Vlatka is vrijwilligster. En begeleidt de deelnemers aan het Taalcafé. "Ik heb me vorig jaar als vrijwilligster aangemeld", vertelt Vlatka. "Ik ben doktersassistente en heb geen werk. Nu heb ik tijd om mensen te helpen Nederlands te leren. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is."


Cultuur
"Ik maak tijdens het Taalcafé kennis met bijzondere mensen", vertelt Jelena, die 4 jaar in Nederland woont. "Wij komen van de Balkan en hebben een andere cultuur. Vrouwen zijn hier zelfstandiger. Door deel te nemen aan het Taalcafé leer ik niet alleen de Nederlandse taal, maar ik leer ook over andere culturen, de geschiedenis van volkeren en bijvoorbeeld nieuwe gerechten koken. We praten echt over van alles. Als ik hier ben, vergeet ik alle problemen. Het is net een kleine familie."


Coach
Het Taalcafé wordt elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur in Bestwijzer gehouden. Iedereen is welkom. Wilt u deelnemen aan Taalklas of geholpen worden door een taalcoach? Of misschien zelf als taalcoach aan de slag? Kijk dan op www.samenspraakbest.nl of neem contact op met Marike Lukkien, telefoonnummer: 0499 - 376878.