Er wordt bij De Zonnebloem goed nagedacht over wat mensen aangenaam vinden

Geplaatst op dinsdag 23 februari 2016


Jopie Sonderegger wordt al acht jaar thuis bezocht door vrijwilligers van de Zonnebloem. "Een keer in de drie weken krijg ik bezoek van een vrijwilligster", vertelt Jopie. "Bij mooi weer gaan we naar een terrasje en bij slecht weer drinken we thuis een theepot leeg bij een goed gesprek. Ik hoop nog lang van de Zonnebloem te genieten."

De Zonnebloem Best is een vereniging van vrijwilligers, die zich inzet voor mensen met lichamelijke beperkingen. Ook kan bij de Zonnebloem een rolstoelauto worden gehuurd. De afdeling Best telt 70 vrijwilligers.

Huisbezoek

Een van de belangrijkste activiteiten is het huisbezoek. Gezelschap en een goed gesprek staan bij het huisbezoek centraal. Els Timmermans bezoekt al 23 jaar mensen. "Ik leg elke week wel zes bezoeken af bij verschillende mensen", vertelt Els. "Ik was afgekeurd, maar wilde niet doelloos thuis zitten. Ik vind het leuk om bij mensen op bezoek te gaan en een praatje te maken. Soms krijg je meer te weten dan de eigen kinderen. Het bezoek geeft veel voldoening."

Uitjes

Mensen die zich aanmelden bij de Zonnebloem hoeven geen contributie te betalen. Jopie Sonderegger is slecht ter been en maakt onder andere gebruik van een rollator en rolstoel. "Bijzonder zijn de uitjes die ongeveer zes keer per jaar worden gehouden. Je wordt vriendelijk onthaald, het voelt direct gezellig aan", zegt Jopie. "De verzorging is perfect. Er wordt nagedacht wat mensen aangenaam vinden. Het bezoek aan de Mariahoeve in Leende bijvoorbeeld voelt aan als een feestdag. Voor de uitjes betaal je een bijdrage van 5 euro per keer."

Inschrijven

Mensen die zich als deelnemer willen aanmelden bij de Zonnebloem, afdeling Best kunnen dat doen via www.zonnebloem.nl/best. Ook vrijwilligers kunnen zich via die site melden.

Logo samen zorgen voor BestHeeft u hulp nodig? Of wilt u leuke dingen ondernemen en andere mensen ontmoeten? In deze serie komen voorbeelden voorbij van allerlei voorzieningen en activiteiten in Best die u daarbij kunnen helpen. Of waar u zelf bij zou kunnen helpen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Bestwijzer.