"Ik wil veel oefenen om het Nederlands goed te leren"

Geplaatst op dinsdag 9 februari 2016


Willemien Bos zag een jaar geleden een spotje op televisie waarin een Nederlandse een anderstalige met de taal hielp. "Ik wilde al langer iets met taal doen", vertelt Willemien. "In de bibliotheek zag ik een folder van Samenspraak. Ik heb me aangemeld en heb er geen spijt van. Ik help Adhanet Hagos elke vrijdag een paar uur en zij ontvangt me dan heel gastvrij.

Adhanet Hagos komt uit Eritrea en is drie jaar in Nederland. Ze is door Vluchtelingenwerk gewezen op de mogelijkheden van Stichting Samenspraak. "Ik vind Nederlands heel erg moeilijk", zegt Adhanet. "Ik ga vier dagen per week naar de inburgersingscursus en op vrijdag komt Willemien mij helpen. Ik wil veel oefenen om het Nederlands goed te leren."

Willemien is verpleegkundige. "In die hoedanigheid geef ik ook scholingen en presentaties. De Nederlandse taal aanleren is iets heel anders. Het is een leuke uitdaging mijn creativiteit in te zetten om haar te helpen met het leren van de taal."
"We knippen uit folders, gaan naar de groenteboer, plukken appels in de Philips Fruittuin, maar we hebben het ook over hoe je in Nederland een verjaardag/feestdag viert. Ook bespreken we post die Adhanet ontvangt, haar huiswerk en lezen samen de krant. Nederlands spreken staat steeds centraal."

Taalklas

Stichting Samenspraak is een vrijwilligersorganisatie. Gestart werd met het project Taalmaatjes waarbij een Nederlands sprekende coach voor een jaar wordt gekoppeld aan een anderstalige om heel praktisch de taal te oefenen en de anderstalige bekend te maken met de Nederlandse cultuur en omgangsvormen.

Taalklas is een in 2014 gestarte activiteit. In georganiseerd verband leren anderstaligen goed Nederlands spreken. De lessen worden gegeven door twee bevoegde NT2 docenten.

Wilt u deelnemen aan Taalklas of geholpen worden door een taalcoach? Neem dan contact op met Marike Lukkien (376878) of kijk op www.samenspraakbest.nl.

Heeft u hulp nodig? Of wilt u leuke dingen ondernemen en andere mensen ontmoeten? In deze serie komen voorbeelden voorbij van allerlei voorzieningen en activiteiten in Best die u daarbij kunnen helpen. Of waar u zelf bij zou kunnen helpen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Bestwijzer.