DemenTalent: mensen met dementie actief als vrijwilliger

Geplaatst op dinsdag 1 december 2015


Het is een zonnige maandagmorgen. Ben Wikkers is bezig met het planten van jonge aardbeienstekjes in een plantenbed. Ben (67) is een van de deelnemers aan het project DemenTalent. "Ondanks mijn ziekte kan ik me hier toch nog ontplooien", zegt Ben. "Ik houd er niet van om op mijn gat te zitten. Ik wil de wereld bekijken, leren van mijn omgeving. Samen met anderen."

DemenTalent is een landelijk concept dat deze zomer ook in  Best van start is gegaan. Mensen met dementie worden zelf als vrijwilliger actief in de samenleving. Hun persoonlijke wensen en aanwezige talenten vormen de basis voor hun activiteiten. Aan de Grevenoordseweg werken de deelnemers aan het project mee aan het opknappen van een oude boerderij. De grond eromheen wordt omgetoverd tot een mooie eet- en belevingstuin met verblijf. Het is een dependance  van Campus Westerwind.

Ben is geboren op een boerderij en werkte als bouwkundige. De laatste tien jaar was hij actief in het hoveniersvak. "Ik heb altijd uitdagingen gezocht in de dingen die ik doe", vertelt Ben. "Insteek was: wat kan ik van een ander leren. Samen met anderen creatief zijn, daar voel ik me prettig bij." "Toen de diagnose dementie was vastgesteld, is Ben niet bij de pakken gaan neerzitten", vult Ilona Balk, begeleider namens Archipel, aan. "Ben moest verder. Samen met hem hebben we gekeken wat hij en kan. Gemeente, Campus Westerwind en Archipel hebben dit samen als een proefproject van één jaar opgezet. De gemeente vult de financiën aan als Archipel tekort komt. Westerwind faciliteert en Archipel zorgt voor de begeleiding."

De samenwerking tussen de deelnemers aan het project verloopt prima. "Het is belangrijk om mensen actief te houden", vindt Ben. "Ik wil een stimulans zijn voor veel anderen. Stilzitten is achteruitgang."

Meer informatie over DementTalent: Lisette van Druenen, lisette.van.druenen@archipelzorggroep.nl of 06-12743668.

Heeft u hulp nodig? Of wilt u leuke dingen ondernemen en andere mensen ontmoeten? In deze serie komen voorbeelden voorbij van allerlei voorzieningen en activiteiten in Best die u daarbij kunnen helpen. Of waar u zelf bij zou kunnen helpen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Bestwijzer.