Moeders Informeren Moeders

Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2015


"De geboorte van een kind doet veel met je. Je komt soms in situaties terecht, die heel confronterend kunnen zijn. Er worden van een jonge moeder heel andere dingen gevraagd. Daarmoet je mee leren omgaan. Via het Consultatiebureau kwam ik in contact met Sofie, die mij heeft geholpen. Ik heb veel profijt gehad van het contact met Sofie."

Monique Zeebregts is blij met het contact dat ze heeft met Sofie van Hapert. Sofie is door het Consultatiebureau gevraagd om als vrijwilliger contact te houden met jonge moeders. Dit gebeurt in het kader van het project Moeders Informeren Moeders (MIM). Zelf is ze moeder van twee kinderen, Sam van zes jaar en Sep van 2,5 jaar.

Monique, moeder van Sarah (1 jaar en 8  maanden) vertelt: "Medewerkers van het Consultatiebureau vroegen of ik behoefte had aan het contact met andere moeders en  of ik de meerwaarde ervan inzag. Ik houd zelf van structuur en regels. Als je een kind hebt, werkt dat niet altijd goed heb ik gemerkt. Daar had ik moeite mee. Sofie heeft me een spiegel voorgehouden en me op een ontspannen manier laten zien dat het niet altijd zo strak hoeft te verlopen."

Vragen

Moeders van vooral een eerste kind hebben vaak veel vragen  over de verzorging van hun baby. 'Moeders Informeren Moeders' is er om hen te ondersteunen. MIM koppelt een beginnende moeder aan een ervaren moeder. Zij gaat iedere maand op bezoek bij de beginnende moeder. Samen bespreken ze alledaagse vragen over opvoeden en delen ervaringen. De ervaren moeder kan de beginnende moeder ook ondersteunen met het vergroten van  haar sociale netwerk. De ervaren moeder doet op vrijwillige basis mee met het programma. Voor beginnende moeders is deelname gratis. Het is een bewezen concept dat ook in Best vruchten afwerpt.

Drijfveer

Gevraagd naar wat Sofie drijft om in het project Moeders Informeren Moeders te stappen, zegt ze: "Ik ben altijd benieuwd wat mensen beweegt, wat er in ze omgaat. Ik had het zelf ook fijn gevonden om contact te hebben met andere moeders toen mijn eerste kind was geboren, maar het project was er toen niet. Monique en ik zijn er samen achtergekomen dat je op je eigen gevoel kunt vertrouwen. Je voedt de kinderen op je eigen manier op, maar je wil graag een bevestiging dat je het goed doet. Er hoeven helemaal geen problemen ten grondslag te liggen aan het contact via Moeders Informeren  Moeders. Ik denk dat het ook goed zou zijn als vaders met vaders contacten over de kinderen zouden aangaan."
De MIM-coördinator van Zuid- Zorg brengt moeder en vrijwilliger bij elkaar, informeert hoe het contact verloopt en organiseert een paar keer per jaar bijeenkomsten waar de vrijwilligers ervaringen kunnen uitwisselen.

Iets voor jou?

Wil je meer weten of je aanmelden als moeder of als vrijwilliger? Neem dan contact op met Ramona Keijzers, MIM-coördinator bij ZuidZorg, via email r.keijzers@zuidzorg.nl. Je kunt het ook bespreken op het consultatiebureau. Aanmelden bij de Vacaturebank van Welzijn Best Oirschot via e-mail vacaturebank@welzijnbestoirschot.nl is ook mogelijk.

Heeft u hulp nodig? Of wilt u leuke dingen ondernemen en andere mensen ontmoeten? In deze serie komen voorbeelden voorbij van allerlei voorzieningen en activiteiten in Best die u daarbij kunnen helpen. Of waar u zelf bij zou kunnen helpen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Bestwijzer.