De wijkverpleegkundige is er voor iedereen

Geplaatst op maandag 14 september 2015


De zorg verandert, en komt dichterbij! In 2015 investeert de overheid 40 miljoen euro in wijkgerichte zorg. Dit betekent dat de wijkverpleegkundigen in Best - Fred Janssen, Maartje Lijdsman-Voets en Meggie van der Heijden - meer taken hebben gekregen. Wij hebben namelijk naast ons werk om u te verzorgen en/of te verplegen ook een belangrijke rol in het gezond houden van de wijk als geheel.

Samenkracht. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar eigenlijk is het heel eenvoudig: samen ervoor zorgen dat mensen veilig en vertrouwd in hun eigen huis kunnen blijven wonen, als ze dat willen. Samen wil zeggen: met familie, buren, vrijwilligers en professionals. De rol van de wijkverpleegkundige is om dit te begeleiden. Wij stimuleren mensen om dingen zelf te doen, voorzien hen van de juiste informatie over gezondheid en ziekte en over de mogelijkheden in de wijk. Zijn er gezellige ontmoetingsplekken of mogelijkheden om samen te sporten of te eten? Vraag het ons, want wij kennen de buurt als geen ander!

Iets extra’s nodig?

De wijkverpleegkundige houdt dus een oogje in het zeil en begeleidt mantelzorgers. Hij of zij ziet of hoort het ook als er meer ondersteuning nodig is. Vragen die we krijgen, lopen sterk uiteen: ‘Mijn buurman lijkt wat verward.’ ‘Ik wil stoppen met roken.’ ‘De dagelijkse zorg voor mijn man wordt me teveel.’ ‘Ik begrijp niet wat de dokter heeft verteld.’ ‘Ik wil meer bewegen.’ De wijkverpleegkundige kijkt vervolgens samen met u wat er nodig is. Daarbij kunnen vrijwilligers en professionals worden ingezet, zoals de huisarts, verpleegkundige, verzorgende of de fysiotherapeut. Deze zorgverleners kennen wij heel goed. Ook hebben wij contact met de apotheker, de wijkagent, de pastoor en vrijwilligers. Het fijne is dat u voor al deze mensen één aanspreekpunt heeft: de wijkverpleegkundige.

Kleine en grote vragen

Het is belangrijk dat u weet dat u met álle vragen over gezondheid en ziekte bij ons terecht kunt, en dat zorg dus heel dichtbij is. Kleine en grote vragen over de gezondheid van uzelf, uw vader of moeder, uw kind, uw buurman; stel ze aan ons! Klop ook aan als u een vaag ‘niet-pluis’-gevoel heeft. Misschien is er behoefte aan een gesprek of praktische tips; soms is er meer nodig. Met dat kleine beetje extra aandacht en betrokkenheid kunnen we veel voor elkaar betekenen, en kunnen we wellicht ergere kwalen voorkomen. Samen houden we de wijk gezond!

Contact met de wijkverpleegkundige van Best?

Kom dan langs op ons spreekuur in Bestwijzer op maandag, woensdag en vrijdag van 12.30 tot 14.00 uur.
Of bel het algemene nummer van Zuidzorg 040 – 230 8408 en vraag naar wijkverpleging in Best die verpleegkundig spreekuur draaien.