Vrijwillige Thuiszorg ondersteunt mantelzorger

Geplaatst op maandag 24 augustus 2015


Jeanne van Raaij, vrijwilligster bij Stichting Vrijwillige Thuiszorg Best-Oirschot-Son en Breugel (VTZ-BOS) besteedt een deel van haar tijd aan de ondersteuning van mantelzorgers. "Het is beter mensen te helpen dan zelf geholpen te moeten worden", geeft ze haar drijfveer prijs. "Ik heb lang rouw en verlies gedaan en wil met mijn ervaring mensen graag helpen."

VTZ-BOS ondersteunt mensen die de zorg hebben voor een chronisch zieke, een dementerende of terminaal zieke, die de laatste fase van het leven thuis wil doorbrengen. "Wij nemen voor een dagdeel de taak van de mantelzorger over, maar niet de verzorging. Die blijft bij de professionele hulp, bijvoorbeeld Zuidzorg. Ook waken we bij een stervende. Zo krijgen mantelzorgers even tijd voor zichzelf", zegt Jeanne van Raaij.

Zorg

Carla Hendriksen maakt een dagdeel gebruik van de diensten van VTZ-BOS. Ze heeft de zorg voor haar echtgenoot Will. "In 2008 bleek mijn man Parkinson te hebben en sinds twee jaar is een deel van zijn hersenen verlamd. Het is een progressieve ziekte waardoor hij achteruit gaat. Ik pieker me suf, wat het beste voor hem is. Ikzelf heb nog een baan en werk vier dagen. Met de hulp van mijn zus en haar man en de steun van VTZ-BOS kan ik het allemaal net geregeld krijgen. Will gaat ook naar de dagbesteding, maar het liefst is hij thuis."

Jeanne ondersteunt het echtpaar al bijna drie jaar. "In het begin toen ik hier kwam, kon je nog goed met Will praten. We maakten met de hond wandelingen of we gingen ergens naar toe. De laatste tijd gaat Will achteruit, hij slaapt veel. Lopen wordt moeilijker, hij valt regelmatig en kan eigenlijk niet meer alleen blijven. We maken nu een rondje door de kamer om in beweging te blijven."

Hulp

Mensen die gebruik willen maken van de ondersteuning, die VTZ-BOS biedt, kunnen contact opnemen met telnr. 0615620262. Een coördinator maakt een afspraak thuis en kijkt welke hulp geboden kan worden en hoe lang. Aan de ondersteuning zijn geen kosten verbonden. Ook kan contact worden opgenomen met Bestwijzer, tel. 770100.

Heeft u hulp nodig? Of wilt u leuke dingen ondernemen en andere mensen ontmoeten? In deze serie komen voorbeelden voorbij van allerlei voorzieningen en activiteiten in Best die u daarbij kunnen helpen. Of waar u zelf bij zou kunnen helpen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Bestwijzer.